Видове ключове

видове ключове

Видове ключове и история

Еволюцията на ключалките и ключовете произлиза от древни времена. Един от най-древните ключове, направен от дърво, археолози открили в гробницата на фараона Рамзес II Велики (XIII век пр. н. е.). Ключалките и ключовете във времето са преминали от обикновени дървени към метални и електронни.

Днес на пазара има много производители на ключалки, но всички те използват ключови типове, които са доказани през годините.

Например, „английски“ – ключ със зъбци (понякога едностранно и двустранно разположени). Финландският ключов („Finca“) полукръгъл профил, първоначално разработен от Abloy.

Сувалният ключ също е един от най-старите. Ключът е запас с брада (флаг), върху който са направени изпъкнали плоскости в механизма на ключалката. Такива ключове на колана са били носени от търговци и тъмничари.

Вертикален (перфориран) ключ, по-модерен вариант за цилиндровата брава. Ключът изглежда като перфорирана карта.

Съвременните производители на брави предлагат подобрени ключови модели, като „интерактивни“ ключове с вграден магнит в профила, който също се свързва със заключващия цилиндър, повишавайки тайната.

Напоследък се появиха механични ключове с вградени чипове (електронни ключове) по аналогия с ключовете на колата.

И нека не забравяме за кодовите ключове с ключалка, състояща се от набор от числа, които могат да бъдат запомнени и съхранявани в паметта.

Ключовете за колата са представени от класически видове ключове, както и от съвременни разработки.

Класически ключове

Метални, с английско острие и вертикален тип („змия“), всички видове профили. За удобство (за да не се разкъса джоба) се използва бутон за изскачане на ключа.

Интелигентни ключове

Производителите на автомобили непрекъснато подобряват своите системи за сигурност. От 1995 г. в ключовете на колата са използват чипове – електронни ключове или ключове (чипове) на имобилайзера, които увеличават защитата от кражба на автомобила.

Днес, в колите, стартирането без ключ е широко разпространено, системата без ключ, където ключът е представен като карта или удобен ключодържател („интелигентен ключ“, „SMART-KEY“), който е достатъчно да носите в джоба Ви, запалването на автомобила се включва чрез натискане на бутона START / STOP.

За ключ за Мерцедес вижте тук!

Последни публикации

резервен комплект ключове

Направа на резервен комплект ключове

Изработката на резервен комплект ключове за автомобили е сложен процес, който изисква професионален подход, тъй като настоящите автоматични брави представляват цялостна система за сигурност. Всеки такъв комплект е сложно, уникално по рода си устройство, което могат да направят само специалисти – ключари. Може да бъде изготвен резервен комплект ключове, както за автомобили със заключване от […]

Вижте повече
видове ключове

Видове ключове

Видове ключове и история Еволюцията на ключалките и ключовете произлиза от древни времена. Един от най-древните ключове, направен от дърво, археолози открили в гробницата на фараона Рамзес II Велики (XIII век пр. н. е.). Ключалките и ключовете във времето са преминали от обикновени дървени към метални и електронни. Днес на пазара има много производители на […]

Вижте повече
електрическа брава за врата

Електрическа брава за врата

Какъв е принципът на работа на една електрическа брава за врата? Значителна популярност както сред европейските, така и сред българските потребители придобиха електромеханичните брави. Те са доста привлекателна алтернатива на механичните заключващи системи. Предимствата на електромеханичната брава са нейните уникални характеристики, които позволяват да се комбинират най-добрите качества на механичните ключалки в единен дизайн, като […]

Вижте повече