Видове ключове

видове ключове

Видове ключове и история

Еволюцията на ключалките и ключовете произлиза от древни времена. Един от най-древните ключове, направен от дърво, археолози открили в гробницата на фараона Рамзес II Велики (XIII век пр. н. е.). Ключалките и ключовете във времето са преминали от обикновени дървени към метални и електронни.

Днес на пазара има много производители на ключалки, но всички те използват ключови типове, които са доказани през годините.

Например, „английски“ – ключ със зъбци (понякога едностранно и двустранно разположени). Финландският ключов („Finca“) полукръгъл профил, първоначално разработен от Abloy.

Сувалният ключ също е един от най-старите. Ключът е запас с брада (флаг), върху който са направени изпъкнали плоскости в механизма на ключалката. Такива ключове на колана са били носени от търговци и тъмничари.

Вертикален (перфориран) ключ, по-модерен вариант за цилиндровата брава. Ключът изглежда като перфорирана карта.

Съвременните производители на брави предлагат подобрени ключови модели, като „интерактивни“ ключове с вграден магнит в профила, който също се свързва със заключващия цилиндър, повишавайки тайната.

Напоследък се появиха механични ключове с вградени чипове (електронни ключове) по аналогия с ключовете на колата.

И нека не забравяме за кодовите ключове с ключалка, състояща се от набор от числа, които могат да бъдат запомнени и съхранявани в паметта.

Ключовете за колата са представени от класически видове ключове, както и от съвременни разработки.

Класически ключове

Метални, с английско острие и вертикален тип („змия“), всички видове профили. За удобство (за да не се разкъса джоба) се използва бутон за изскачане на ключа.

Интелигентни ключове

Производителите на автомобили непрекъснато подобряват своите системи за сигурност. От 1995 г. в ключовете на колата са използват чипове – електронни ключове или ключове (чипове) на имобилайзера, които увеличават защитата от кражба на автомобила.

Днес, в колите, стартирането без ключ е широко разпространено, системата без ключ, където ключът е представен като карта или удобен ключодържател („интелигентен ключ“, „SMART-KEY“), който е достатъчно да носите в джоба Ви, запалването на автомобила се включва чрез натискане на бутона START / STOP.

За ключ за Мерцедес вижте тук!

Последни публикации

Електронни брави

Електронни брави

Електронни брави. Как работят електронните брави без ключ? Технологиите се разширяват. Виждаме роботи в Япония и самоуправляващи се автомобили се появяват на пазарите по целия свят . С тази непрекъснато растяща технология и нашите функции за безопасност стават по-здрави, по-защитни и много по-интелигентни. С безопасността в челните редици на нашите спецификации за врати, решихме да […]

Вижте повече
е-брави

6 причини да прибегнете до е-брави

6 причини да прибегнете до е-брави за цифрови врати без ключ Що се отнася до сигурността на дома, не искате да правите компромиси. Затова ви препоръчваме да се поинтересувате за така наречените е-брави. В епоха, в която всичко е станало цифрово и взаимосвързано, от интегрирани системи за домашна автоматизация до интелигентни крушки и високоговорители, имате […]

Вижте повече
Резервният автоключ – превантивна мярка при кражба или загуба

Резервен автоключ срещу кражба или загуба

Резервен автоключ срещу кражба или загуба Непредвидените ситуации са най-малко желаните на пътя. Затова е добре да сте подготвени за тях. Полезна превантивна мярка е да си направите резервен автоключ за колата си. Това ще Ви спести много стрес и притеснения, ако нещо се случи и загубите Вашия ключ, или още по-лошо, ако бъде откраднат. […]

Вижте повече