Електрическа брава за врата

електрическа брава за врата

Какъв е принципът на работа на една електрическа брава за врата?

Значителна популярност както сред европейските, така и сред българските потребители придобиха електромеханичните брави. Те са доста привлекателна алтернатива на механичните заключващи системи.

Предимствата на електромеханичната брава са нейните уникални характеристики, които позволяват да се комбинират най-добрите качества на механичните ключалки в единен дизайн, като се добавят към тях най-високото ниво на комфорт.

Що се отнася до конструктивните характеристики на електромеханичната брава, заслужава да се отбележи следното – управлението й е възможно с електронен ключ (използва се пластмасова карта, дистанционен ключ под формата на ключодържател, таблет и др.). Така и „класически“ ключ за заключване (формата на ключа зависи от това, какъв вид защитен механизъм се използва – цилиндричен или сувалден).

По външен вид, електромеханичните брави са подобни на стандартните брави и пластини. Единствените забележими различия между механичните и електромеханичните ключалки са наличието в последните на заключващите елементи, които са оборудвани с електрическо устройство, включващо заключващ и извиващ болт, както и соленоид.

Принципът на действие на електрическата брава за врата

Надеждното заключване на вратата, когато се използва като защита на електромеханичната брава, се осигурява от заключващия болт, който е свързан с електрическото задвижване. Инсталирането на този тип ключалка в много отношения е подобно на механичните ключалки. Съответно фиксирането им се извършва директно върху вратата. Проводниците са свързани към електромеханичната брава, от друга страна те са свързани с управляващото устройство.

Електромеханична брава за врата

Принципът на функциониране на електромеханична брава, от функционална гледна точка, е доста прост:

  • В момента, в който вратата се затваря, се задейства специална пружина с помощта на болт;
  • В същото време заключващият болт заключва вратата, като влиза в заключващата плоча в ключалката. Осигурена е висока надеждност на блокиране, която не може да бъде счупена. Дори при счупване на вратата чрез метода на освобождаване;
  • Вратата може да бъде отключена само с помощта на соленоид: напрежението се прилага към соленоида, като по този начин се задейства освобождаването на пружинния фиксатор, който прибира заключващия болт в тялото на ключалката;
  • Когато вратата е затворена, електромеханичният заключващ механизъм автоматично го заключва отново.

Защо електрическите ключалки за врати са най-добрите за домашната ви сигурност

Технологията е напреднала значително през последните десетилетия. Това означава, че ако една добра здрава ключалка за ключове е било много сигурна за целта, то вече има много други опции – някои от които много по-ефективни. Цифровото заключване например съществува от средата на 20-ти век и е изключително успешен съвременен напредък. Прочетете, за да разберете защо електрическите ключалки на вратите може да са най-добрият вариант за сигурността на вашия дом.

Как работи електрическата ключалка на вратата?

Най-често цифровата ключалка се управлява с помощта на ПИН код. Въпреки че някои може да имат възможности за дистанционно заключване и отключване или по друг начин да бъдат достъпни с помощта на ключова карта или фоб. Може да имате и физически ключ за ръчно архивиране. Заключването е конфигурирано да гарантира, че когато се въведе правилният код на клавиатурата или се представи карта или фоб, електронен импулс се изпраща към малък мотор, който отключва вратата.

Цифровото заключване на вратата срещу ръчното заключване

Брава, която се управлява с помощта на ключ – иначе известен като ръчна ключалка – все още функционира перфектно по отношение на своята издръжливост. Също така предлага добро ниво на сигурност, стига да не бъде компрометирана. Той обаче има няколко слабости, които не съществуват при цифровите брави. Те са както следва:

Счупване на ключове

Необходим е само момент на несръчност, за да се огъне или щракне ключ на вратата. Грешка, която може да доведе до редица проблеми. Първият е просто, че ако това се случи, обикновено ще бъдете затворени навън – освен ако нямате резервен ключ. Ако не сте го предвидили, този проблем може да бъде отстранен само чрез посещение от ключар. Вторият проблем възниква, ако ключът щракне в самата ключалка. Поради естеството на повечето брави – а именно, че те съдържат множество малки метални пръти, които се движат и регулират, за да позволят на ключа да се плъзне на мястото си – често се случва да не можете просто да извадите счупения край. Резултатът от това са както ключът, така и ключалката, които са неизползваеми. Както и вероятността да се наложи да се обадите на ключар, който да замени ключа ви и да ви помогне да възстановите сигурността на дома си.

Загуба на ключ

Този проблем може да бъде малко по-сериозен. Ако случайно изпуснете ключа си в канализацията, например, знаете, че той вероятно е недостъпен за други. И макар и да е дразнещо, че сте го загубили, е достатъчно лесно и безопасно, за да получите просто нов разрез. Ако обаче не сте сигурни къде сте загубили ключа си, може да има причина да се притеснявате. В този случай е препоръчително да смените бравите си. В случай, че друго лице се е докопало до стария ви с намерение да проникне във вашия имот.

Заключване вътре или вън

Ако докато говорите със съседа, без да искате затворите вратата и тя се заключи можете да намерите себе си и ключа си от противоположните страни на заключена врата. Това е разочароваща ситуация и обикновено изисква да извикате някой, който да ви помогне.

Предимства на електрическа ключалка за врата

С достъпна цифрова ключалка с код за достъп няма заплаха от възникване на тези инциденти. Всичко, което се изисква, е да зададете код и да го запомните – той не може да бъде загубен и няма физическо приспособление, което да може да бъде счупено. Цифровите брави също са лесно използваеми от двете страни на вратата, така че няма шанс да се заключите или да излезете.

Потребителски съвети

Никога не трябва да оставяте какъвто и да е физически запис на кода на вашата цифрова ключалка публично или видим за други лица, тъй като това е единственият начин, по който друго лице може да получи достъп до дома ви. Много е важно обаче винаги да помните кода, който сте задали за заключването си, тъй като това обикновено е единственият начин, по който можете сами да получите достъп.

 

За ремонт на брави и патрони вижте тук.

 

Последни публикации

Електронни брави

Електронни брави

Електронни брави. Как работят електронните брави без ключ? Технологиите се разширяват. Виждаме роботи в Япония и самоуправляващи се автомобили се появяват на пазарите по целия свят . С тази непрекъснато растяща технология и нашите функции за безопасност стават по-здрави, по-защитни и много по-интелигентни. С безопасността в челните редици на нашите спецификации за врати, решихме да […]

Вижте повече
е-брави

6 причини да прибегнете до е-брави

6 причини да прибегнете до е-брави за цифрови врати без ключ Що се отнася до сигурността на дома, не искате да правите компромиси. Затова ви препоръчваме да се поинтересувате за така наречените е-брави. В епоха, в която всичко е станало цифрово и взаимосвързано, от интегрирани системи за домашна автоматизация до интелигентни крушки и високоговорители, имате […]

Вижте повече
Резервният автоключ – превантивна мярка при кражба или загуба

Резервен автоключ срещу кражба или загуба

Резервен автоключ срещу кражба или загуба Непредвидените ситуации са най-малко желаните на пътя. Затова е добре да сте подготвени за тях. Полезна превантивна мярка е да си направите резервен автоключ за колата си. Това ще Ви спести много стрес и притеснения, ако нещо се случи и загубите Вашия ключ, или още по-лошо, ако бъде откраднат. […]

Вижте повече