Разполага ли нашият автомобил с имобилайзер?

имобилайзер

Как да разберем, че колата ни е оборудвана с имобилайзер?

Ако сме в процес на покупка на нов автомобил или ще сключваме застраховка – тип каско, може би сме забелязали клаузата „фабричен имобилайзер“. Някъде из документацията на колата се споменава за него, както и в калкулаторите на застрахователя или в самите общи условия. Какво всъщност означава това?

Какво представлява и как работи той?

По същество, имобилайзерът е електронно устройство, което блокира автомобила при опит за запалване. Автомобилът не може да бъде стартиран, докато не се използва коректния ключ или висулка към него (транспондер на ключодържателя), ако той не е в близост до ключалката за запалване. Фабричният имобилайзер, е този, който е вграден в автомобила при производството му.

Когато се качим на автомобила и вкараме ключа, ключа или висулката изпращат код до електронния модул за управление (ЕМУ). Този код дава информация на автомобила, че има разрешение за запалване на двигателя. Ако в автомобила има недоброжелател, който иска да открадне автомобила чрез късо съединение или използване на фалшив ключ, ЕМУ няма да разреши запалването. В този случай имобилайзерът ще се задейства и колата няма да може да бъде запалена.

Имобилайзерът се включва и деактивира две от трите компонента на запалването на автомобила (горивна помпа, стартер и запалване).

Има и други видове имобилайзери. Някои изискват въвеждане на цифрова парола или пръстов отпечатък. Има някои устройства, които изискват получаване на криптиран код от смартфон приложение през Bluetooth.

Къде се намира имобилайзера на моят автомобил?

Може би си мислим, че би било чудесно да сме оборудвани с тази екстра. Как все пак да разберем дали сме оборудвани с имобилайзер, при положение, че цялата техника е скрита в ключовете, висулки и ЕМУ?

Добрата новина е, че в последните години все повече производители монтират имобилайзера в ключа на автомобила. Това може да се потвърди в информацията от сервизната книжка или онлайн, или използвайки услугите на доверен ключарски сервиз.

Една от ползите да разполагаме с имобилайзер е със сигурност намалената стойност на вноската по застрахователната полица, която отчита наличието му като обуславяне за по-нисък риск от кражба.

Кой е най-добрият имобилайзер?

Фабричният имобилайзер е най-предпочитан вариант, тъй като се счита, че е монтиран правилно от производителя. Ако нашият автомобил не разолага с такъв, това няма да е краят на света.

Консултирайте се с вашият доверен сервиз или автоключарят, където ще получите експертен съвет и насока при избора на имобилайзер.

Към Facebook страницата

Последни публикации

Електронни брави

Електронни брави

Електронни брави. Как работят електронните брави без ключ? Технологиите се разширяват. Виждаме роботи в Япония и самоуправляващи се автомобили се появяват на пазарите по целия свят . С тази непрекъснато растяща технология и нашите функции за безопасност стават по-здрави, по-защитни и много по-интелигентни. С безопасността в челните редици на нашите спецификации за врати, решихме да […]

Вижте повече
е-брави

6 причини да прибегнете до е-брави

6 причини да прибегнете до е-брави за цифрови врати без ключ Що се отнася до сигурността на дома, не искате да правите компромиси. Затова ви препоръчваме да се поинтересувате за така наречените е-брави. В епоха, в която всичко е станало цифрово и взаимосвързано, от интегрирани системи за домашна автоматизация до интелигентни крушки и високоговорители, имате […]

Вижте повече
Резервният автоключ – превантивна мярка при кражба или загуба

Резервен автоключ срещу кражба или загуба

Резервен автоключ срещу кражба или загуба Непредвидените ситуации са най-малко желаните на пътя. Затова е добре да сте подготвени за тях. Полезна превантивна мярка е да си направите резервен автоключ за колата си. Това ще Ви спести много стрес и притеснения, ако нещо се случи и загубите Вашия ключ, или още по-лошо, ако бъде откраднат. […]

Вижте повече